vineri, 20 martie 2009

Targ(usor)- Scoatem arta in strada

Despre cum trebuie sau …nu…

Cand m-am gandit intaia oara la organizarea “Targ(usor) – scoatem arta in strada!”, nu prea m-am luat in serios, crezand ca nu detin resursele necesare… Am spus-o insa, cu voce tare si, “cineva” a luat ideea asta mult mai in serios si , prin urmare…numele de “Targ(usor)” ii apartine…
Multumim…
Iar multele idei nu au incetat sa apara… Pana la urma, ce “reguli” exista atunci cand vine vorba de “manifestari” artistice…?! Nu prea exista as spune, caci arta poate “sta“ oriunde!
Spatiul Y@A nu este deloc o galerie tipica. Nu are nici pereti albi si inalti , nu este nici un loc amenajat dupa ultimele “tendinte”. Dar, cred ca este un loc care ne-a dat ocazia sa demonstram ca arta si creativitatea pot schimba zidurile triste ce ne cam inconjoara.
Dincolo de ce inseamna concret aceasta “intalnire”, demersul meu este sa aducem oamenii mai aproape de noi si de arta, sub toate manifestarile ei…si, mai ales, sa demonstram ca un loc aparent banal, poate castiga valoare si personalitate si prin alte cai decat cele batatorite de mult…
Nu e nimic nou in ce spun, arta urbana sau stradala exista de mult…La fel si happening-ul sau alte manifestari de gen. Mai neobisnuit, poate, pentru o “galerie”…mai ales pe la noi. De aceea, am toata admiratia pentru “Galeria din sufragerie’’- Galeria 29 si pentru initiatorul ei.
Sau priviti-o ca pe un experiment, cum este cel de mai jos... O Galerie in metroul din Manhattan... Si nu, nu au adus obiecte sau lucrari din afara, impanzindu-le pe peretii subterani si parasindu-le repejor, sperand ca trecatorii plictisiti sa arunce un ochi catre ele. Ci au dat „valoare” spatiului prin ceea ce exista deja acolo- tevi, tablouri electrice, placute cu anunturi sau avertismente, cosuri de gunoi, diferite semne... Le-au etichetat asemeni unor exponate si au tratat privitorii ca la un adevarat vernisaj, oferind nu doar un bar si chelneri, dar si o ...garderoba!

(http://improveverywhere.com/2009/03/18/subway-art-gallery-opening/ sau http://www.youtube.com/watch?v=Q6NU5K3k8Xo


Va invit, deci , pe 29 martie in „atelierul deschis” al Young@Arts!
...si va mai invit , ca tema, sa va ganditi la ce inseamna „arta” pentru voi; si sa ne „povestiti” despre asta, printr-un obiect, in urmatoarea intalnire de acest gen. Aduceti obiectul cu voi si vom face o lucrare de arta colectiva despre „arta mea”!
Alexandra Oancea

duminică, 15 martie 2009

Targ(usor)


























Galeria de arta Young@Arts iese la soare!

Va invitam sa participati alaturi e noi la un eveniment neconventional ce isi propune sa aduca alaturi arta contemporana si antichitati.
Cand- 29 Martie, intre 10.00 -18.00
Unde- Sperantei 24, Rosetti, - Gangul si Galeria Y@A
Cine- artisti reprezentati de Y@A, décor realizat de Studio Pierrot….TU, daca creezi lucruri deosebite, hand-made, pictate, cusute, taiate, sculptate, gustoase, modelate, fotografiate… vintage sau antichitati…
Arata-ne ce faci pana pe 20 Martie !
Cum: trimiteti imagini sau link-uri cu ceea ce faceti pana pe 20 Martie, pe adresa de email - alexandra.oancea@gmail.com
Taxa de participare - 50 ron.
Contact : Alexandra Oancea, tel 0731630010
Afisul se poate descarca de pe site-ul Y@A- http://www.youngatarts.ro/ si de pe http://www.bystudiopierrot.blospot.com/